onsdag 23 januari 2013

Gravida bakom galler

Det är inte ovanligt att jag blir gråtfärdig och känslosam när jag tittar på tv (eller film). Jag gråter till Extreme Home Makeover, Oprah, allt med Trinny och Susanna och så vidare. Det är så himla fint ju. Fint och sorgligt.
Just nu gråter jag till det här:


En dokumentär som heter Gravida bakom galler som finns på SvtPlay (i 28 dagar till). Så sorglig.

Jättemånga som kommer till det här fängelset, i USA givetvis, är gravida. De har startat ett nytt program där kvinnorna får bo med barnen (som de fött i fängelset) på en särskild avdelning. Men alla får inte plats där. De som ska bo där får inte ha någon våldsam bakgrund. Så Iesha, till höger på bilden, får inte bo där med sitt barn. Hon fick lämna honom ifrån sig inom 24 timmar efter förlossningen. Hon sitter inne för misshandel och därmed räknas hon som våldsam. Hon levde i en våldsam relation med en man som slog henne konstant. Efter ett tag fick hon nog och knivhögg sin kille, och det är det hon sitter i fängelse för. Så himla sorgligt. På fängelset har de kurser så att kvinnorna ska lära sig vad kärlek är och inte bli ihop med sviniga killar som slår och våldtar dem. Bara tanken på att de inte vet vad som är kärlek och måste gå i kurs för att lära sig det.
En annan är inne på sin åttonde graviditet. Tre av barnen är bortadopterade och resten bor hos annan familj. Två av graviditeterna slutade i missfall. Och nu är hon gravid igen. I fängelset. :(

1 kommentar:

jennifer sa...

Så himla sorligt.