torsdag 17 januari 2013

Awards season!

Under januari och februari sker många filmgalor- och prisutdelningar. I söndags var det dags för Golden Globe-galan, som är kanske den allra roligaste att titta på. Allra speciellt om en gillar både film och TV eftersom båda delarna får pris på den galan. Tina Fey och Amy Poehler var värdar och de var alldeles fantastiska må jag säga. Men det är de ju alltid.


Att se vem som får pris på Golden Globes brukar vara en bra indikation på vem som kommer att vinna en Oscar senare på säsongen. Ben Afflecks Argo vann för bästa film, och han vann också för bästa regissör, men den är jag inte så jättesugen på att se måste jag säga. Jag kommer säkert göra det ändå, men den lockar mig inte särskilt. Jessica Chastain vann bästa kvinnliga huvudroll för Zero Dark Thirty, som jag inte heller är intresserad av att se. Krigsfilmer har aldrig varit min grej direkt och jag var inte särskilt förtjust i Hurt Locker, regissören Kathryn Bigelows tidigare film. Bästa manliga huvudroll kneps av Daniel Day Lewis för Lincoln. Som inte heller är en film jag är jättesugen på. Vilken överraskning va? Det känns inte som att det är min typ av filmer alls. Eller skulle jag kanske gilla dem om jag såg dem? Vem vet.

Serierna däremot, där var det flera jag blev jättesugen på att se. Homeland vann en massa priser, och den har jag hört mycket gott om. Den serien vill jag gärna se. Claire Danes har jag gillat sen hon var Angela i My So-Called Life så hon har varit en favorit länge. Hon har varit nominerad till en Golden Globe fyra gånger och vunnit alla fyra. Det är ganska så himla bra gjort. Mitt bästa Girls vann också, bland annat för bästa tv-serie (komedi eller musikal). Men varför, åh, varför Lena, bar du en klänning/skor du inte kan gå i?


I slutet på februari är det dags för Oscarsgalan. Den har jag tittat på live i hur många år som helst, och innan dess spelade jag in den på video och tittade nästa dag, efter skolan. Det är riktig tradition för mig att titta på Oscarsgalan. För några år sedan började de öka på nomineringarna till bästa film, så nu är det nio filmer nominerade i den kategorin: Amour, Life of Pi, Argo, Lincoln, Beasts of the Southern Wild, Silver Linings Playbook, Django Unchained, Zero Dark Thirty och Les Misérables. Alla de här filmerna var även nominerade till minst en Golden Globe, förutom Beasts of the Southern Wild som överhuvudtaget inte syntes på den galan. Himla mysko. Vilket såklart gör att jag vill se den. Django Unchained vill jag också se, Tarantino brukar ju vara ganska så bra och jag hoppas han är det igen. Leonardo DiCaprio är med och honom har jag varit kär i sen 1997. Les Misérables är ju en riktig storfilm och den vill jag såklart se. Jag gillar riktigt svulstiga storfilmer.

Nu måste jag bara lista ut när jag ska ha tid att gå på bio. Det finns en liten biograf i min stad, men det är inte alltid up to date, om vi säger så.

Inga kommentarer: