onsdag 18 december 2013

Lucka nr 18; berätta om en ikonisk/historisk person som inspirerar dig.

Jag vet inte hur långt bak en måste gå för att kallas historisk eller ikonisk, men jag väljer en person som blev historisk 1997. Det låter ju inte som så länge sen, men om 50 år kommer det vara det. Lite så tänker jag. I vart fall så väljer jag Sarah Wägnert!Och vem är det då, tänker ni? Jo, det är undersköterskan som 1997 gick ut i media och slog larm om att det förekom vanvård på äldreboendet där hon arbetade, och senare gav namn till Lex Sarah, den del i SoL och LSS som handlar om rapporteringsskyldighet för omsorgspersonal angående missförhållanden. Alltså att den som arbetar på till exempel ett äldreboende har en skyldighet att anmäla ett missförhållande eller en risk för missförhållande, så det kan bli utrett.

1997 Sarah var 23 år och arbetade på ett äldreboende i Solna. Hon fick nog av chefer som inte lyssnade och inte gjorde någon förbättring, så hon ringde Rapport och berättade exakt hur det stod till på boendet. Hon berättade om boende som fick ligga i timmar och ropa på hjälp. Hon berättade om trycksår som inte behandlades rätt. Hon såg det som en sista chans för att hjälpa de äldre som bodde där. Nyheten slog ned som en bomb i Sverige och 1999 tillkom Lex Sarah till Socialtjänstlagen och därmed ska alla som arbetar inom äldreomsorg och olika typer av funktionsstöd anmäla missförhållanden.

Jag tycker det är så sjukt tufft att gå ut i media och berätta om den verklighet som många äldre levde i. När Wägnert gjorde det var hon banbrytande och riskerade sin anställning. Nu ser det inte ut så längre, nu har alla en skyldighet att anmäla. Jag hoppas att jag kommer vara lika ball och stenhård som Wägnert i mitt yrke. Kämpa för att alla äldre ska ha det alldeles fantastiskt bra. De som är gamla nu är de personerna som byggde det landet vi lever i och de förtjänar det allra bästa.

(Det här var lucka 18 i Emilys julkalender)

4 kommentarer:

Fina Frun.se sa...

Det var fint av dig att lyfta fram en fantastisk förebild som Sarah! Så viktigt. Och du har så rätt, våra äldre medmänniskor var de som banade vägen för oss, de liksom alla, förtjänar respekt och ömsint vård.

kram/
Fina Frun

Lotta Romfors sa...

Kajsa, du har rätt inställning och jag tycker som du att det var modigt av Sarah att ringa Rapport och ange hur det stod till på äldreboendet. Att du vill vara lika modig bådar gott för framtiden. Stort lycka till när du går ut i yrkeslivet!
Lotta (Emilys mamma)

Rebecca sa...

Sån himla bra förebild! Jag kommer ihåg när detta hände och tänkte redan då att hon var så otroligt modig, sjukt bra förebild att ha när man ska ut i arbetslivet!

Johannas Retro sa...

Tycker de var fint av dig att välja henne på denna luckan! :)

Ha en fin dag! Kram, Johanna