onsdag 3 december 2014

Lucka 3: En bild på någon du älskat i år


Lucka tre i julkalendern är En bild på någon du älskat i år - och jag väljer mig själv! Galna bananer, va. All egoism åsido, så tycker jag att det är sjukt viktigt att gilla sig själv. Det är nyttigt att vara ego. Att acceptera sig själv. Konstatera att "jaha, det här är jag och jag är okej". 

Jag har fyllt så många år med självhat. Jag har ogillat precis allt med mig. Hur jag ser ut. Hur kroppen är formad. Hur ansiktet ser ut. Allt jag tycker och säger och gör. Tyckt att jag är dum och ful och fel och tråkig och en sån där som ingen nånsin kan gilla. Och sen när någon faktiskt inte har gillat mig, ja, då blev ju allt bekräftat och jag kunde fortsätta med mitt självhat i tron att jag hade rätt och allt var sant. Jag tyckte jag var sämst. 

Men det tycker jag inte längre! (Inte lika ofta i alla fall.) Jag tycker jag är ganska bra. Helt okej. Jag duger. Precis som jag är. Det har hänt nåt i år. Jag kan acceptera och gilla mig själv mer och mer för varje dag. Jag mår så mycket bättre och är så mycket gladare. Lugnare. Mer tillåtande mot mig själv. Jag är öppnare och ärligare, mot mig själv och mot andra, och jag jobbar hela tiden för att bli mer kroppspositiv. Det är inte lätt alla gånger, men det går framåt. 

Överlag är det så sjukt att det inte uppmuntras att älska sig själv. Patriarkatet gör allt för att självhatet ska gro. Det kallas fåfängt att ägna tid och tankar åt den egna personen och tjejer som för en gångs skull gillar sitt utseende och visar upp det genom att ta selfies skammas. Vi lär oss att hata oss själva. Tänk vad galet samhället är. 

Självkärlek är bästa kärleken!!

(Det här var den tredje luckan i Emily Dahls julkalender. De tidigare luckorna hittas här.)

3 kommentarer:

Jemawa sa...

Helt rätt! Du SKA älska dig själv. Den Kajsa jag lärt känna är en helcool och älskvärd person.
Härligt jävla jobbat idag btw!

popfroken sa...

Fy fan vad bra! Självkärlek alltså, det är grejen!

Kajsa sa...

Tackar!! :) Ja, självkärlek är bäst!