tisdag 1 april 2014

Jag vill bara känna köttets lustar, inte alltid vara det du önskar

Jag har alltid gillat Ebba Grön och när jag hörde Noonie Baos version av Ung & kåt blev jag himla peppad. Det var i höstsomras nån gång vill jag minnas. Som jag hörde den för första gången alltså. I min pappas bil på en grusväg mitt i skogen. Tänk vilka grejer en minns ändå. Det är en toppenbra cover på en låt som jag lyssnade sönder i tonåren.


Jag har alltid gillat Ung & kåt. Den var lite spännande och vågad när jag var liten. Och sen var den stöddig och ball när jag var lite äldre. Men det var Thåström som sjöng och jag är ung nog att han alltid varit lite av en gubbe. Jag hörde liksom inte Ebba under storhetstiden. Det var mer min farsa som gjorde det, och folk i hans ålder, så att säga. Så att en gubbe vrålar ung och kåt, så har det liksom inte ett sånt jätteintryck på en ung tjej, aka jag när jag var tonåring. Alltså jag fattar ju att Thåström inte var gubbe när låten släpptes, men det upplevde ju inte jag.

Det är där Noonie Bao kommer in. Låten blir extra ball när en tuff tjej sjunger den. Plus att de har poppat till den och det är aldrig fel. Det känns som en himla bra sång för kids att lyssna på och forma deras tankar kring sex och lust och att det är helt okej att bara vara ung och kåt. För det är det ju. Alldeles utmärkt bra. Speciellt är det behövligt att höra tjejer säger att en får vara ung och kåt. Det känns som att unga killar haft patent på det lite väl länge nu. Tjejer är också kåta i tonåren. Och innan tonåren. Och efter med, såklart. Typ alltid!

Men samtidigt tycker jag att rader som "Vara nära men ändå så borta..." rimmar illa med sundhetstänket. Det är jättesunt och bra på alla sätt att vara kåt och leva ut lite lustar men det känns inte bra att distansera sig från sin/sina partner/s och vilja vara borta. Att inte vara kär i den en ligger med är ju ingen nyhet, men en ska ju gärna vilja vara där liksom, i stunden. Annars tycker jag att låten är ganska lustpositiv och härligt. Bägges lust och njutning verkar vara lika stor. När Bao sjunger känns det extra härligt att det är en kvinna som har kontrollen och viljan och lusten, och som vill sköna det skönt för sig själv och partnern.

Inga kommentarer: