tisdag 31 mars 2015

Till och med Facebook hetsar om att skaffa barnDe här var de annonserna som dök upp på min Facebook-sida häromdagen. Till och med freaking Facebook hetsar om att skaffa barn! (Eller vet de nåt som inte jag vet...?) Herre min påve, får en aldrig vara ifred? Nä men, skämt å sido så är det här ganska sjukt. 

Bara här är det tre (3!) olika annonser om barnrelaterade grejer. Tyvärr för dom så kommer jag definitivt inte klicka på nån av dom för jag varken har barn eller väntar barn. Men det borde jag tydligen göra? Enligt Facebooks mallar i alla fall. Enligt min ålder och min civilstatus så är det tydligen helt sjukt att jag inte har barn. 

Jag blir irriterad. Arg, banne mig! Är det här det enda en 28-årig kvinna kan vara intresserad av? Den enda reklamen som bör riktas till mig. Jag är intresserad av massvis med saker, men nappar eller gravidförsäkringar är inte några av de sakerna. Jag undrar om män i min ålder får upp samma typ av reklam? Utgår dom ifrån att snart 30-åriga män är intresserade av "gratis mellanmål till ditt barn"? Jag gissar på NEJ. Jag gissar på att männen i min ålder inte får sån här reklam på sin Facebooksida.  

När jag pratar om sån här är det många som menar att det inte alls finns nån skaffa barn-hets. Då måste den personen aldrig varit en kvinna strax innan 30. Jag får frågor om när det är dags att skaffa barn HELA TIDEN. Senast hände det under min praktik. En man som arbetade på den avdelningen jag var på frågade, när vi var i en grupp av folk, "Varför har du inga barn?", "Vill du inte ha barn då?", "Det börjar väl bli dags snart va??". Och det är inga ovanliga frågor, det händer ofta. Det förväntas så starkt att en ska skaffa barn. ("Skaffa" förresten, som att det är så lätt...) När barnen kommer då börjar livet "på riktigt" får en ofta höra. 

Folk vet inte riktigt hur det ska förhålla sig till en gift kvinna i slutet på tjugoårsåldern som varken har barn, är gravid, eller uttrycker stark önskan att vara gravid. Att hävda att livet börjar först när en får barn är respektlöst mot så många människor. Det är samma sak som att säga att livet inte är på riktigt för de människor som inte har barn. Alla ofrivilligt barnlösa. Alla frivilligt barnlösa. Alla som inte är där än. Alla som aldrig vill dit. Alla som velar. Alla som försöker. Alla som inte nånsin vill ha barn. De människorna finns faktiskt också på riktigt. Jag är en av dom. Vi lever alldeles riktiga och verkliga liv. Liv med andra intressen än nappar och mellanmål. 

För vissa människor kan det vara rent triggande att se såna här annonser i sin feed på Facebook. Människor som försöker och vill ha en liten bebis så himla mycket, men inte kan det. Av massor med olika skäl. De kanske inte har möjlighet. På grund av livet, jobb, studerande, singelstatus, partnerstatus, medicinska skäl, vad vet jag. Det finns massor med anledningar till varför folk inte kan få barn. Vissa inte just nu, andra aldrig nånsin. Dessa människor kan bli förkrossade av sån här reklam. 

Mitt tips: fråga aldrig en annan människa om det inte är dags att skaffa barn snart. Fråga definitivt inte varför en person inte har barn. Och fråga aldrig, aldrig om en person är gravid. Jag lovar, är den det så kommer den att berätta det själv, tids nog! 

Sluta hetsa folk till att skaffa barn överlag. De flesta människor vet att det är vad som förväntas. Många blir bara stressade och pressade och ledsna av hets. Faktiskt. Även om du som frågade inte menade något illa. Och Facebook - sluta hetsa ni med! 

(Skrev lite om det här med att livet börjar på riktigt med barn här.) 

3 kommentarer:

Jemawa sa...

Åh! Det är så himla viktigt hur man uttrycker sig. "För MIG började livet när jag fick barn" osv. Livet mitt både började och slutade. Det fria livet tog slut, mitt egna liv tog slut och ett nytt liv tog form. Det är iaf hur JAG väljer att se på det. Det finns säkert folk som skulle skälla på mig för att jsg uttrycker mig så. Hur som. Det är ett för MIG fantastiskt nytt liv, även om jag då och då kan sakna mitt gamla, då jag faktiskt bara kunde ta hänsyn till mig själv, det var ljuvligt!
Det är så löjligt att det ska vara norm att skaffa (?) barn. Om jag väljer att sätta tre barn till världen så
ska det väl vara lika självklart att du väljer noll. Eller?
Kran!! ;)

Kajsa sa...

Jemawa: och jag tycker det är stor skillnad på att säga att "livet blev annorlunda" eller "livet förändras". Det är ju klart det gör! Förändras massvis! Men att det livet är mer på riktigt, eller mer "äkta", nä, det går jag inte med på.

Jemawa sa...

Och jag dör på sökorden btw! Gud vad jag skrattade när jag läste!