måndag 9 mars 2015

Hälsa bör vara att må bra i kropp, själ och sinne

Jag fick en kommentar från en Anonym angående ett blogginlägg skrivet av en Annika Sjöö:

Anonym sa:
Har du läst denna?? http://blogg.amelia.se/annika-sjoo/2015/02/28/jag-ar-upprord-pa-riktigt/ skulle vara intressant om du har en åsikt som du vill/orkar dela med dig av??Jag hade inte läst inlägget innan, men gick in på länken och läste. Annika Sjöö är upprörd över folk som sågat programmet Vardagspuls. Hon menar att det är bra och riktigt att Tv4 gör en stor satsning på hälsa och kost och träning och tycker att folk överlag gnäller för mycket och stoppar i sig onyttigheter i tid och otid.

Jag har ju då inte heller sett Vardagspuls, men det verkar vara ett käckt program med två klassiska Tv4-programledare: Agneta Sjödin och Kristin Kaspersen. Om programmet i sig kan jag inte uttala mig, men Annikas blogginlägg har jag ju mycket svårt att hålla med om. Eller rättare sagt, jag tror vi två har väldigt olika syn på vad som är hälsa:

Inte är det någon som gnäller på något annat program där vi stoppar i oss massor av onyttigheter? För ”man måste ju unna sig” eller hur?! Så brukar det ju heta. Att vara för onyttig är det ingen som gnäller på för det är mer accepterat, men att vara för sund, för hurtig etc. DET är något ”fult” i vårt samhälle! ...  Vi får inte träna för mycket, äta för nyttigt, nej, för vi lever i landet LAGOM och om man sticker ut för mycket åt något håll så går folk i taket! - från Annikas blogg.

Det känns som, när det pratas om hälsa och att vara hälsosam och äta så kallad bra mat och träna, så fokuseras det så sjukt mycket på fysisk hälsa och hälsa innebär då ofta att bli smal/gå ned i vikt och träna bort fett och träna till sig muskler. Jag tror hälsa handlar om så himla mycket mer. Först och främst tycker jag att hela grejen med att sträva efter att passa in i nåt smal-ideal som finns idag borde vi alla försöka det bästa vi kan med att sluta med. Inget gott kan komma av denna strävan. Sluta banta genast, säger jag! Sluta räkna kalorier och sluta tvinga sig till gymmet när en inte alls vill. Jag tror det är viktigt att tala om hälsa i ett vidare begrepp. Hälsa bör vara att må bra i kropp, själ och sinne. Att vara glad och nöjd. Att trivas i sig själv, i sin egen kropp och själ. Det må låta flummigt, men jag tror att det är fantastiskt viktigt.Jag har varit mycket smalare än jag är nu. Inte blev jag nåt gladare av det. Att vara smal är inget mål en ska sträva efter. Det är bara en kroppsform. Vissa har den, andra har den inte. Det är bara en form, en storlek. Inget mer. Det har ingen betydelse. 

Jag har mått fullständigt skit psykiskt. När jag var yngre, och ibland nu med. Och då hjälper det inte att dra ut och springa, eller gå en promenad. Att må bra i hela sinnet är skitsvårt och en ständig kamp, och det blir inte lättare eller bättre om en blir hetsad till att se ut på ett visst sätt, passa in i ett visst ideal, bli skammad för att en hellre ligger på soffan och äter godis och inte har en "bra kosthållning" eller går på nåt himla aerobics-pass.Jag håller inte alls med Annika om att det skulle vara accepterat att "vara för onyttig". Så fort en säger att en lever på ett visst sätt, typ inte tränar, eller äter godis mitt i veckan, eller dricker Red Bull eller gillar att kolla på tv-serier mer än att vara hurtig, så är det någon självutnämnd livsguru som berättar hur en borde leva istället, att en borde träna och äta godkänd, bra mat och röra sig mer för det är nyttigt. Det berättar om hur de lever och menar, kanske utan att säga det rätt ut ibland, att deras sätt är så mycket bättre. De gör alltid denna ständiga feltolkning av nyttigt. Som att det vore nyttigt att tvinga sig och förbjuda sig. Att bannlysa viss mat eller snacks och sedan kanske gå och sukta efter just det. Och sedan straffa sig om en "faller för frestelsen". Detta låter inte alls nyttigt i mina öron. Det låter faktiskt riktigt osunt. Men det är ju exakt så här bantning och dieter är. Det är förbud och tvång och straff om en misslyckas. Det är att låta alla tankar upptas vad en borde äta, vad en borde göra och hur dålig en är om en inte klarar av det. Totalt osunt, skulle jag säga.

Det här med att "unna sig" då? Nä, låt oss strunta i det. För alltid. Snälla, låt oss bara sluta unna oss. Vill du ha nåt, är du sugen på nåt, för guds skull ÄT DET. Njut! Det är gott! Var tillåtande mot dig själv. Var snäll mot dig. Det är det viktigaste. Och det roligaste! Och har du inte lust att träna, att gå på det där passet, säg Nej. Det är så himla skönt och befriande att bara säga NEJ till grejer en inte vill göra.Annika och jag kommer nog aldrig ha samma syn på hälsa. Hon avslutar med "vi får inte träna för mycket, äta för nyttigt" i det här landet och jag tänker: varför i hela friden skulle en ens vilja det? Att träna för mycket låter otroligt osunt och nästan sjukligt. Jag säger det igen: hälsa bör vara att må bra i hela jaget, att trivas i sig själv.

11 kommentarer:

Sanna sa...

Eller hur! Alla ska ge en så många "hälsotips" och livsvisdomar när de hör att man exempelvis inte äger ett gymkort. Jag säger som Jessa: http://weheartit.com/entry/66856561

Anonym sa...

Tack så mycket för att du tog dig tid att läsa länken och tänka till! Jag är sjukt glad över att du har denna åsikt! Förjag inte förstår hennes värld ("du är för hälsosam" WTF?! Det har jag ALDRIG hört, inte heller vet jag nån som har fått den kommentaren , ens inte mina vänner som gymmar och är "H.Ä.L.S.O.S.A.M.M.A") ! Jag skulle vilja fråga henne om hon vill ha fredagsmys med mig, vilket innefattar godispåse från hemmakväll, trasiga mysbyxor med hål i grenen, varsinn ostbåge/chipsskål på magen och fett hår? Hon kommer nog att tacka nej, för hon kan nog inte "unna sig" det och det gör mig ledsen :( kram My

Anonym sa...

Ja, jag blur faktiskt ledsen av när jag (ibland) kommer att tänka på hur så många (alla?) kan känna sig så "fel", hur ofta jag känner mig "FEL". Ja, jag blir faktiskt ledsen av att tänka på att många börjar gödslas med såna normer redan 10 min efter att vi kläckts. Och ja, jag blir faktiskt jävligt ledsen när jag tänker att jag inte har en jävla aning hur JAG kan kan bidra till en förändring..?!

SpeLinnea sa...

Precis så. Hälsa handlar inte om fysiska, kroppsliga funktioner.

Kajsa sa...

Sanna: ja, precis så! Och Jessa är (typ) alltid klok! :)

My: aha, det var du! Det fattade inte jag, men jag är inte så smart heller! :S :) Jag förstår faktiskt inte den världen heller. Men hon skulle nog smälla av om hon umgicks med mig pga jag är fett onyttig i hennes värld. Kram!

Kajsa sa...

Anonym: ja, visst blir en ledsen. Jag blir ofta ledsen och känner mig fel och sämst och ibland fastnar jag i det. Men jag försöker alltid tänka att det är banne mig inte mig det är fel på. Det är fel på detta himla skitsamhälle vi lever i, det är fel på patriarkatet och det är fel på alla normer kring hälsa och utseende.

SpeLinnea: Exakt! Tycker en att hälsa endast handlar om det slår det alltid så fel och blir helt snedvänt.

Anonym sa...

Det var jag som var "anonym" igen! Måste för fan lära mig: EN FETTOKRAM FRÅN MY!!! <3

Anonym sa...

Alltså fettokram= jag-äter-godis-samtidigt-som-du-får-en-kram-så-att-du-får-asgo-andedräkt-i-nacken! (Kramen att föredra framför andra kramar)
MY

Sophie / rebornlifestyle.com sa...

Joina vår "kamp" #revolutionagainstperfection där vi vill visa att skönhet finns i alla former!
http://rebornlifestyle.com/sv/styleblog?post=11582

Kajsa sa...

My: haha, låter som en mycket bra kram!

Lisa sa...

Du är så jävla bra! Heja Kajsa! Din blogg å instis är bäst! Kraaaam och hoppas du har en finfin torsdag!