onsdag 29 oktober 2014

2014 - ett menskoppsår!


Nu har jag varit menskoppsanvändare i lite mer än ett halvår. Jag beställde en menskopp, en Fleurcup, i januari, precis i början av året, men använde den inte första gången förrän februari. 2014 har verkligen blivit mitt menskoppsår!

Jag var sjukt peppad första gången jag skulle använda den. Det var så spännande och nytt och jag var så himla nyfiken på hur det skulle vara att använda koppen. Jag hade läst på massor innan och varit sugen att prova ett tag, innan jag tog steget. Här skrev jag lite om hur det var första gången.

Det var lättare att för in den än jag trodde. Den satte sig direkt på plats med ett litet plopp, typ. Det både hördes och kändes att den satt rätt och bra. Den läckte ingenting på hela kvällen. Jag gick en kvällspromenad med hunden och den höll tätt hela tiden. Jag var nästan förvånad att det fungerade så bra. Den känns inte alls när den sitter inne.

Jag står fortfarande fast vid mitt första intryck, så här åtta-nio månader senare. Menskopp fungerar toppen och det är ett så sjukt mycket bättre mensskydd än tampong eller binda. Det är en sådan trygghet att veta att den alltid är hemma. Jag kan aldrig ha "slut" på mensskydd hemma och jag behöver aldrig rusa till affären när mensen kommer. Jag behöver heller aldrig oroa mig för att jag har med mig tillräckligt många tamponger i väskan under dagen, för menskoppen återanvänds ju och är alltid med. Den håller mycket också, och behöver tömmas mer sällan, vilket är två toppengrejer, tycker jag. 

Den enda dåliga är att den faktiskt ibland inte känns alls och jag kan ha svårt att komma ihåg om jag faktiskt satt i den. En gång i somras glömde jag att sätta i den när jag skulle åka och bada och kom på det i bilen på vägen dit och blev alldeles kall i hela kroppen och ba nu äre kört. Men som tur var var det i slutet av mensperioden och jag är lite wild and crazy så jag badade ändå, men herre min påve så orolig jag var. Men det är ett ganska angenämt problem att mensskyddet är så bekvämt att det knappt känns. 

Jag har blivit tryggare och säkrare med menskoppen ju mer tiden gått. Jag har ändrat vikning när jag ska föra i den. Jag använde länge nedtryckt sidvikning, det kändes bäst i början. Då blidas som en liten "spets" på ena sidan och den kändes lättare att föra in. Nu för tiden använder jag mig av c-vikningen, alltså jag viker menskoppen på mitten, så den ser ut som ett c. Det fungerar toppenbra, men allra bäst när mensen kommit igång lite, alltså när det är lite blött/fuktigt i slidan. Då glider det liksom bättre. Det krävs helt klart lite övning, innan det känns lätt att använda menskoppen. Den kan sitta olika långt in i slidan och sitter den inte bra kan den läcka. Det är övning och tid som gäller. Men när en väl fått koll på det så är det så himla lätt och enkelt. 

För mig har det verkligen varit en liten revolution att börja med menskopp. Jag har bättre koll på blödningarna, en får en annan syn på blodet, eftersom det är flytande blod när en tar ut koppen, inte uppsuget i någonting, så som en tampong eller binda. Nu är jag sugen på att prova en annan typ/märke av menskopp, för att se om det är någon skillnad. Menskopp är det bästa som hänt min mens nånsin! 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skaffade också menskopp i år och är helt frälst! Mina kompisar förstår inte alls hur jag kan använda den men de börjar se fördelar med den ju mer den kommer på tal :)
Jag hade inte läst så mycket om hur den ska sitta så jag hade problem men att den läckte i början eftersom jag satte den lika långt upp som en tampong. Men när jag läst lite insåg jag att på mig ska den sitta så långt ner som möjligt för att inte läcka så nu är det aldrig några problem :)
Jag köpte min via let's deal (minns inte märket) men ska nog beställa en ny från menskoppen.se för den verkar ha en något lägre kant än den jag har, vilket jag tror skulle passa mig utmärkt :D

Kajsa sa...

Anonym: Jag tyckte också att det kunde vara knepigt i början, det tar ett tag att få in snitsen, helt klart. Den ska ju, som du säger, inte sitta exakt som en tampong och är en van med tamponger sen innan så kan det känns lite annorlunda.