måndag 13 augusti 2012

Alltid samma, gamla H&M

Igår satt jag och bläddrade lite i H&Ms höstkatalog. Jag kom över de här sidorna och såg en snygg tjej i ett tajt, svart fodral. Och jag blev så himla glad över att hitta modeller av lite olika storlekar i H&Ms katalog. Men sedan slog det mig: Detta är deras plus-sizekollektion. Den där tjejen ska representera PLUS-SIZE! Det är ju inget nytt under solen, men hur trött blir jag inte över att storlek 32 får representera "vanliga" storlekar i reklamblad och kataloger och typ en storlek 40 får representera plus-size. Det är ju så himla snett det kan bli. Det är fan inte konstigt att vi har störda bilder av hur kroppar och storlekar och vikt ser ut.


Jag som blev så glad när jag trodde att detta bara var en "vanlig" modell som visade kläder ur H&Ms breda sortiment. Men icke. Klart en sund, snygg kvinna som ser ut som en stor del av Sveriges befolkning inte kan visa kläder.
Stackars modellerna som faktiskt är plus-size, vad får de göra reklam för?


Att det här uppslaget är plus-size är helt bisarrt. Modellen har nog aldrig handlat på en plus-sizeavdelning i hela sitt liv.  Det är i vart fall tur att kläderna är snygga. Det känns som att det bara var för några år sedan då de sket fullständigt i hur de designade plus-sizekläder. För tjocka människor bryr ju sig inte alls hur det ser ut eller klär sig, eller vadå? Så himla dumt.

3 kommentarer:

Ina sa...

Irriterande. "Plus-size" modellen ser ju snarare ut som de flesta gör. Det är 32:orna som borde få heta "Mini-size"...

Unga fröken Karlsson sa...

Jag jobbar i en klädbutik med bara plussizemode, och många av de som kommer in är i mina ögon av en ganska vanlig ("normal") storlek. Ändå har de så svårt att hitta kläder. De är så glada när de hittar vår butik, och slipper bli förvisade till den där symboliska hörnan med tråkiga, formlösa plussizakläder som andra butiker har. Det måste ju inte vara det ena eller det andra såklart, alla storlekar måste ju få finnas. Men gärna lite mer blandat, som du säger. Både i butiker och kataloger.

Lina sa...

Ja man blir upprörd och framförallt väldigt, väldigt irriterad.