onsdag 28 november 2012

Mina bästa djur: del 3, Brugd

Med skräckblandad förtjusning presenterar jag mitt tredje bästa djur: brugden!

Brudgen är ju alltså en hajart och jag avskyr ju hajar och egentligen allt som lever under vattnet. Alla de djuren skrämmer mig nåt enormt. Jag hatar ungefär allt som är under vattnet och tycker att dykning skulle vara det läskigaste nånsin. Men det är nåt visst med en brugd. Titta bara:


Den ser bara så himla go ut. Som att den hör hemma i Hitta Nemo eller Hajar som hajar eller nåt. Ett roiktigt tecknat film-utseende. Tjusig, skulle jag nästan vilja säga.


Stora som tusan är dom. Aningens mindre än valhajen, som ju som bekant är världens största fisk. Det läskigaste med brugden är att det inte alls lever så långt härifrån, som de flesta andra hajar. Det kan hittas i Norska vatten samt (fast inte så himla ofta) vid Sveriges västkust. Fatta själv att vara ute på simtur och träffa en sån här jätte! Skräcken!


Fast de är snälla såklart. De har minimala tänder och ligger mest och äter plankton. Men jag skulle ändå kissa på mig om jag träffade en. Men de ser snälla ut, tycker jag. Liksom milda. Aningens dumma.


Jag tänker mig att de flyter runt och säger "Heeeeej...". 



(Bilderna kommer från en halt vanlig googling av "Basking shark").

2 kommentarer:

Hanna sa...

Så jäkla fräcka djur!

Anonym sa...

nu kan jag mer om brugdar! soft (: