söndag 17 maj 2015

Vissa magar är okej, andra är det inte

Ni vet när en går in på Facebook och så ser en MASSA JÄKLA SKIT som folk likeat och som på det sättet kommer in i ens feed (och bland bra grejer!). Men för det mesta blir jag arg. Ibland är själva grejen bra, men kommentarerna där under så himla förjävliga att det knappt är klokt.

Igår såg jag att nån hade delat en artikel från Nyheter24 om fantastiska babe_ebba och hennes förmåga att ta fenomenala selfies. Folk överlag, gemene man, idioter som kommenterar saker på Facebook (eller vad de nu vill kallas) höll inte med om att självporträtten var fenomenala, utan hade motsatt åsikt. De hittade många fel med bilderna, till exempel:

är det fel att ha kroppshår
är det fel att vara tjock
är det fel att vara lättklädd
är det fel att vilja ha uppmärksamhet

Tänk vad många fel en kan göra genom att vara lägga upp en bild på sig själv på Instagram. Även jag älskar selfies och kollar en in mitt flöde så gör jag alla dessa felen. Folk överlag/idioter på Facebook blir så himla nervösa när nån de själva ser som "ful" faktiskt gillar sitt eget utseende och kropp och tar massa bilder på sig själv och är allmänt glad. Då blir folk stressade och ba "va, vad händer?" Allt de trott är plötsligt bara lögner alltihop. En hårig, tjock, person kan vara lättklädd och gilla det! Har ni hört nåt så galet?! Men att sådana här idioter existerar är ju knappast en nyhet. Det är gammal skåpmat.

Inte heller är det en nyhet att kommentarsfält lockar fram de vidrigaste människorna. Det var massvis med hatkommentarer under artikeln om Ebba. Vissa menade att hon medvetet ville provocera fram näthat. Genom att lägga upp en bild på sig själv. Herre min påve! Idiotin!

Det var kommentarer från en mängd olika människor, men vissa stod ut lite extra, till exempel de här kommentarer från "snälla killar":

Nasraw delar med sig: "Visst är det okej att älska sig själv, men håll det för dig själv också!"

Det är okej att älska sig själv (fan vad schysst att vi fick det okejat!), men det är fan inte okej att visa det eller prata om det. En tjock, lättklädd, nöjd person bör inte synas. Den kan sitta ensam hemma i mörkret i bikini och älska sig själv. Hör ni hur fullständigt galet det låter?

En annan kille, Magnus, menar att "Just jag bryr mig inte om kvinnor har hår under armarna eller inte, men att skicka ut ett kort på sej själv med ett kort som HON vet e vidrigt för majoriteten av folket visar ju bara att hon är en väldigt osäker människa"

Jag har knappt ord för hur elak, skammande och fullständigt hemsk den här kommentaren är. Men jag är ganska övertygad om att det är Magnus som är vidrig.

Samma dag som jag såg artikeln om Ebba, såg jag en annan grej som delades runt på Facebook. Det var en text och en bild skriven av en mamma och på bilden visade hon sin mage med bristningar. Texten handlade om att hon pratade med sitt barn och de kom fram till att alla magar är fina. Bilden var på en smal persons mage. Magen var lite mjuk och putade lite över kanten på byxan. Den bilden hade fått över 42 000 likes och kommentarerna under bilden var massa hjärtan och hyllningar till både texten och bilden ("Du är en tiger som förtjänat dina ränder"). När jag scrollade igenom kommentarerna såg jag inte en enda hatkommentar. Inte en enda. Bara hyllningar och applåder till en fin mammamage. Kvinnan som skrivit texten och lagt ut bilden skrev bland annat att "Tänk vad ens kroppsuppfattning ändras när man fått barn". Hon kunde nu uppskatta sin randiga, degiga mage eftersom att den burit på det mest fantastiska nånsin, hennes egna barn. Och kommentarerna höll med, de skrev om sina egna barn och sina egna magar. Folk blev glada och kände sig stärkta.

Jag förstår att det inlägget fått massor av likes och delningar. Det var fint och peppigt och säkert glädjande för alla som inte riktigt gillar sin mammamage än. Men samtidigt är det nåt som skaver nåt så förbannat. Själva mottagandet av dom. Varför får en mammamage massa likes, men en helt vanlig, tjock mage är "vidrig" (nu säger jag inte att det var samma personer i bägge kommentarsfälten, det vet jag ju inget om). Allt går alltid tillbaka till hora eller madonna. En vanlig mullig tjockis som tar halvnakna selfies för att den gillar det är en hora som vill ha uppmärksamhet, men en mamma som använt kroppen till att skapa "det dyraste nånsin" aka barn och sakteligen börjar uppskatta kroppen efter det blir sedd som en madonna. Fin och äkta och samlad. Inte lättklädd och slampig och fladdrig som nån som bara råkar tycka att alla kroppar är helt okej. (Och alla vet ju att mammor som anses slampiga blir skammade som tusan)
HUR KAN DET FORTFARANDE VARA SÅ HÄR? 2015? En ska banne mig inte behöva "förtjäna" att få sin kropp respekterad. Och mammakroppen blir mest respekterad i teorin förresten, i verkligheten får den sällan synas.

Patriarkatet alltså, vilket jävla helvete det är.

Alla kroppar är bra och alla kroppar ska få synas och finnas till. Om de vill. Ingen ska skämmas eller behöva sitta och vara nöjd i ensamheten. Alla ska få vara exakt hur lättklädda och slampiga de vill! Heja alla håriga! Heja alla mammor! Heja alla lättklädda! Alla tjocka, alla uppmärksamhetssökande! Alla slampor! Heja alla som är allt detta på samma gång! Och heja alla som är inget av detta!


Ps. Halvnaken selfie finnes nedan pga jag älskar halvnakna selfies:


3 kommentarer:

Hanna sa...

ååååå <3

Amanda sa...

Åhh jagvetjagvet!!!! Jag bli så rabiat och vill inte vara kvinna längre i den här världen!!! fysatan det är så störande och orättvist och korkat. Men puss på dig, blir alltid så glad av din blogg, världen känns med ens lite mindre hemsk, när någon annan vågor ifrågasätta och stå emot den!

Autobahnfahrer sa...

Selfies? Har inte fattat det. Nu kan man köpa selfiepinne också? En sån sjuk idé! Kan bara säga att när jag ser bilden på dig så tänker jag bara att vilken härlig tjej som ser så naturlig ut. Det är ju så tjejer ser ut, runda med former. Det är så de är och ska vara. De där photoshopade bilderna på nätet har jag aldrig förstått mig på.