söndag 10 maj 2015

Har det hänt nåt? *Spoiler alert: NÄ*

För nästan exakt två år sedan letade jag bikinis och badkläder som en brukar, under maj månad. Bikinisäljande H&M blev hyllade i medierna för en bikinikampanj de körde just då, och jag skrev en debattartikel om det i min ilska (som jag aldrig vågat läsa i efterhand, för den suger säkert). Min ilska kom från att H&M fick massa positiv media för de använde en "tjock" kvinna som bikinimodell (läs: hon var inte alls tjock och inte alls vanlig modell, utan plus size-modell).

Men i vart fall så är det ju maj igen och jag är på bikinijakt (har inte hittat nån bra på massor av år, utan fastnat för baddräkter). Jag gick till H&M och provade igenom deras sortiment, men inget passade. Verkligen inget! Allt var för litet, eller snävt, eller täckte bara halva rumpan och ena blygdläppen, eller liksom skavde på fel ställe eller satt snett på nåt sätt. Det är möjligt att de ser bättre ut på bild, än i verkligheten. Men de kändes total osköna och jag skulle aldrig vilja gå till stranden i dessa bikinis. Jag passade inte i nån. Vilket ju är ganska konstigt då jag passar i vanliga kläder från H&M i dessa storlekar (nä, det är inte konstigt, H&Ms bikinis är minismå) (vilket är bra för små människor, men inte för mig) (och storlekar som är mindre än utlovat är faktiskt skit) (många parenteser här känner jag).


I vart fall så tänkte jag: jag ska ta en titt på H&Ms bikinimodeller. Har det hänt nåt på två år? Chockerande nog nej! (Inte chockerande). De smala modellerna är fortfarande as-smala och plus size-modellerna är inte särskilt tjocka.

Modellerna som visar badkläder ur standardsortimentet är tjusiga och mycket smala och tunna och stirrar i fjärran.


Plus size-modellerna är snälla och väna och tittar in i kameran på exakt varje bild. Och är inte jättetjocka, direkt. Inte chock där inte.


Nu kanske nån undrar varför det är samma modell två gånger på plus size-bilden? Jo, för det fanns nämligen bara två stycken! På standard sortiment-sidan fanns flera stycken, fler än jag tog med på bilden. På tjockissidan fanns två. Och ser ni att de bär samma bikini fast i olika färger och mönster? Det fanns nämligen bara den att välja på! EN! Med nån drapering över bysten. Samma, lika. Sen fanns det en tankinitopp (svart) och en draperad baddräkt (också svart) (varför tror H&M att tjocka bara vill ha svart på sig?). That's it. I smal-sortimentet fanns tre hela sidor med olika badkläder och accessoarer. I massa olika modeller och utformningar.

Varför ser det ut så här fortfarande? Så himla tröttsamt. Idé: gör alla bikinisar och baddräkter i ALLA storlekar så de passar alla (eller ja, de flesta)! Gör INTE 1 bikini till tjocka och 100 stycken till smala. Gör alla i alla storlekar och modeller och färger och mönster. Det kan inte vara så jäkla svårt. (Och låt sen olika modeller, olika åldrar, storlekar, hudfärger, etniciteter, kön, vad vet jag, få visa dessa badkläder.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Orkar inte med det här sexualiserade AllaSkaSträvaEfterAttHaMindreKroppÄnEnTioåring-MenSamtidigtStoraBröst-samhälle, där en "stor" kvinna endast är en vanlig tjej som har en liten hudflik som sticker upp ur troskanten och den ej blivit HELT retuscherad.
Tänker också på att kurvorna måste vara "rätt", typ JLo eller Kardashian. Kurvor är inte kurvor om du råkar ha en go (HA!) IBSmage..
Jaha, jag skulle egentligen bara fråga om du ville säga till om du hittar en normal jävla bikini som en helt alldaglig kroppjävel får plats i?? För några år sen (köper bikini precis så ofta) hade Stadium bra bikinis där olika stora bröst och en kulmage satt gött i! Ska kolla igen :)
Puss å kram
My

Maggie sa...

Skriver under på detta direkt! Klädsortimentet är ju likadant (innan H&M tyckte att vi tjocka gott och väl kan beställa deras kläder endast via nätet). Kliver man in på Lindex eller någon liknande butik så är plus size-sortimentet gömt längst bak i butiken och allt är i princip svarta säckar. Noll passform. Eller bara tantigt och zero fashion alert. Jag vill också kunna handla piffiga kläder! Inte fula tunikor med en massa jävla rysch pysch på!

Jag har valt att beställa badkläder på Ellos, där har jag faktiskt hittat sådant som passar. H&M gav jag upp för flera år sedan, kan inte ens ha deras BH:ar i D-kupa, trots att jag har D-kupa på alla andra jävla ställen...