torsdag 20 november 2014

10 frågor!

Jag blev nominerad av fantastiska Lovisa att svara på 10 frågor/Sisterhood of the World Bloggers Award.

Jag älskar ju listor och blev toppenglad! En ska svara på de tio frågorna och sedan skicka 10 nya frågor vidare till grymma bloggare.

1. Hur var du när du var 15? 
Jag tyckte allt var sämst när jag var 15. Jag hade inga kompisar. Alltså, inte så där att jag hade få kompisar, jag hade inga. Noll. Klasskamrater hade jag och jag var aldrig ensam i skolan, men på fritiden var jag skitensam. Jag läste mycket och kollade mycket på film. Jag började älska film vid den här tiden. Jag hängde på videoaffären och hyrde en massa videofilmer. Jag hade definitivt inga pojkvänner eller kärleksförhållanden av något slag, det fanns inte på kartan för mig. När jag slutade nian gjorde några i klassen en sån där "årsbok", där vi skulle beskriva varandra och jag blev beskriven som "arg flikka" minns jag. Så det får väl sammanfatta mitt mående. Ganska arg och ogillade tillvaron. Men ändå liksom framåt och modig, i all ensamhet. Jag gav aldrig upp, på nåt sätt. Jag var ensam, men hanterade det. Tuffare då än nu kanske. Jag minns avslutningsmiddagen i nian. Det var juni och precis innan vi skulle sluta högstadiet för gått. Jag tog på mig en tjusig klänning, lockade håret och cyklade till middagen. Ensam. Sen satt jag och hängde väl lite med klassen, dansade kanske med någon, jag minns inte, och sen cyklade jag hem. Ensam. De andra gick på efterfest, fick jag höra i efterhand. Ingen bjöd med mig och jag blev inte ens förvånad. Lite så var det att vara 15 för mig. Jag hade aldrig smakat alkohol och aldrig blivit kysst.

2. Vilken är din favoritkrydda?
Örtsalt gillar jag massor. Eller svartpeppar. Den känns ju som en klassiker och den passar den mesta maten jag tycker om. Och vitlök! Om det är en krydda. Fast det är det ju kanske inte? Mer en lök, eller grönsak, va. Jag lagar inte så mycket mat, om en säger så...

3. Anser du dig vara troende?
Jag tror på feminism och vänsterpolitik! Jag gick ur Svenska kyrkan direkt när jag fyllde 18 och har personligen aldrig förstått grejen med Jesus.



4. Hur gör du din bästa frisyr?
En hög knut mitt på huvudet är nog min bästa frisyr. Älskar att ha håret så! Bara att samla allt i en hög hästsvans mitt på huvudet och sen svänga runt det till en knut. Det är det allra bästa med långt hår, att kunna göra olika frisyrer. Nu har jag ju dock inte alls särskilt långt hår alls. Kan knappt sätta upp det i en liten hästsvans ens och en top knot är bara att drömma om. Men om en tänker frisyr som en klipp, alltså hur en klippt håret, tycker jag nog att jag är dödligt nöjd med hur jag har håret nu. Kapade av den framför badrumsspegeln för någon månad sen och har låtit luggen växa sig till en snedlugg, som förhoppningsvis kommer växa ut och bli jämnlång med håret.


5. Vilken är den största förändringen du gjort utseendemässigt de senaste åren?
Alltså, jag kan väl inte påstå att jag förändrar mitt utseende så himla mycket. Jag började använda byxor mycket mer och känner mig inte lika bekväm i söta klänningar numer. Men det är väl kanske mer stilmässig förändring, än utseendemässig. 2009 hade jag svinlångt, blont, ofärgat hår. Jag vet inte ens hur jag fick det så långt, men nått gjorde jag väl. Sen någon gång där så klippte jag lugg och sen kapade av hela håret och sen färgade det knallrött. Jag är visserligen tillbaka till det blonda nu, men jag har aldrig fått det lika långt igen. Har liksom inte tålamod till det. Och just det, i våras + tidigt i höstas så tonade jag hela håret rosa! Alldeles bubbelgumsrosa och det var jättefint, men det satt bara kvar en kort, kort tid.

6. Hur ser din handstil ut?

Så här:


Min handstil är slarvig och varierande och kluddrig och totalt funktionell. På bilden är det mina anteckningar inför ett seminarium om döden och palliativ vård.

7. Är du extrovert eller introvert?
Jag gjorde ett test på nätet för att svara på den här frågan och det sade att jag var introvert. Och det är väl det som jag spontant känner passar bäst. Jag känner mig helt klart som en introvert person. Men samtidigt kan det nog variera aningens beroende på omgivning och tillfälle. Testet sade: "Du är en övervägande introvert person och har en tendens att vara inåtvänd [...] du uppfattar det som störande och överväldigande att ha för många människor omkring dig [...] du tänker efter innan du svarar och tycker inte om att bli avbruten". Och allt det stämmer ju. Det där med att bli avbruten till exempel. Om jag har något att säga, som jag tänkt på och formulerat i huvudet (i casual sociala sammanhang med vänner till exempel) och så blir jag avbruten, så håller jag tyst och säger inte det jag tänkt säga. Att bli avbruten är att bekräfta att jag inte borde öppnat munnen från början. Jag har stora problem med att bli avbruten. Överlag är jag nog ganska inåtvänd och tyst. Jag tänker mycket och har långa samtal och situationer som sker i huvudet och kan bli alldeles utmattad efteråt, även fast jag bara varit tyst och tänkt allt.

8. Om pengar inte var något bekymmer: vilket är ditt drömresemål?
Jag är inte sådär himla jätteförtjust i att resa. Och när en säger det låter en jättetråkig, men jag tycker det är ganska stressande att resa. Men samtidigt tycker jag att det vore spännande att åka till många ställen, jag har knappt varit nånstans alls. Skulle ju vara ballt att åka tillbaka till Sydamerika igen. Och att se coola djur i Afrika. Eller uppleva Japan och allt som finns där. Och Alaska! Men Wien är en stad jag alltid velat resa till, så det får väl bli det då. Fast det är inte direkt pengar som stoppar mig, det är mer lusten. Och tiden.

9. Vilken tv-serie bör alla se? 
Gavin & Stacey!!


10. I klassisk Värvet-anda: vill du rekommendera något?
Jag vet inte vad Värvet är, men visst kan jag rekommendera något. Jag rekommenderar alla att börja försöka vara snällare mot sig själva, att inte döma sig själv så hårt och att tycka om och acceptera sin kropp, för den kroppen är toppen och den enda kroppen för dig. Samt att äta Italiamos fryspizza från Lidl och läsa Cirkeln-trilogin. Helst samtidigt!

Och där var alla svaren!

Nu är tanken att jag ska skicka vidare och nominera ytterligare bloggare. Jag ser gärna att Jessica, Matilda, Rebecca, och Ellen (och sen såklart precis alla som vill!!) svarar på dessa frågor:

1. Vilken bok läser du just nu?
2. Vilken är din absolut bästa film?
3. När grät du senast?
4. Är du feminist och, om ja, när och hur blev du det?
5. Hur var du i gymnasiet och hur var gymnasiet för dig?
6. Vad är det allra, allra godaste att äta?
7. Vilken kändis är en bra förebild för unga?
8. Varför är selfies så himla bäst?
9. Vad gör dig riktigt arg?
10. Om du skulle skriva ett brev till dig själv som 13-åring, vad skulle det stå?

6 kommentarer:

Rebecca sa...

Jag gjorde frågorna! Tack för att du tänkte på mig!

Och alltså när jag läser om ditt 15-åriga jag så önskar jag att mitt 15-åriga jag hade träffat dig. Vi skulle haft det så jäkla roligt ihop!
Kram på dig!

lovisa sa...

så fina svar! tack för du tog dig tid fina kajsa!

ps. värvet är en intervjupodcast! han (intervjuaren, kristoffer triumf) avslutar alltid med att fråga sin gäst den frågan. lyssna på det med first aid kit - superbra!

Kajsa sa...

Rebecca: Åh, tänk vad ballt det hade varit! Vad göttigt det hade varit om internet/sociala medier var större när en var 15, då hade en liksom kanske kunnat nå ut till andra. Fast å andra sidan skulle jag inte så gärna berättat att jag kände mig ensam när jag var mitt i det...

Kajsa sa...

Lovisa: himla roligt frågor du hittade på ju!
Åh, det låter spännande. Vill du rekommendera nåt är ju en jättebra fråga, smart av han Triumf. :D

Frida sa...

Åh älskar dessa listor, det är ju supertrevligt att lära känna bloggare på lite annorlunda sätt :) Ska dessutom prova den pizzan så fort jag kommer hem - är alltid pepp på Lidl, student som man är haha.

Kajsa sa...

Frida: jag vet, listor är bäst! :) Och det är kul att skriva om lite andra grejer än vad en brukar!