lördag 6 juli 2013

När största storleken är för liten

Nu är jag ganska gammal på den här bollen, men jag tänkte skriva lite om det ändå. Om Linda Marie alltså, och hennes erfarenheter av Cubus-jeans. Och min erfarenhet av små storlekar. Linda Maries berättelse kan en läsa på hennes blogg, men den går ut på att Cubus har krympt sina jeansstorlekar och att hon nu mer inte kan handla jeans där pga de är för små.


Det hela är ganska jäkla sjukt. Att stänga ute folk från butiker för att de inte passar i vad butiken tycker är snyggt/normalt (vilket är smalt).

Även jag har stått i olika omklädningsrum och känt mig som världens fetaste person för att jag inte fått på mig största storleken. Vilket ju är ganska sjukt eftersom jag i andra butiker/märken drar 38/M. Jag har stått på H&Ms ungdomsavdelning/Divided och provat jeansshorts i storleken 42 (den största storleken!) som jag inte fått upp över låren. Det är en himla sjuk och förnedrande känsla. Att hitta ett par snygga jeansshorts som är i precis den stilen en gillar. Att ta med flera storlekar in i provrummet för att inte behöva springa ut i butiken igen om den första inte passar. Att prova den mindre storleken och inse att nej, detta går inte, jag får gå upp en storlek. Att prova storlek 40 och de är fortfarande på tok för små. Att ta den största storleken, en storlek jag aldrig brukar ha annars och kliva i shortsen och inte ens kunna dra upp de över låren. Om de skulle passa i midjan har jag ingen aning om för de var alldeles för små för att ens komma upp så högt på min kropp. Så förnedrande att behöva gå ut och hänga upp alla på galgarna igen. För inte ett enda par passade. Att inte kunna ha största storleken när jag alltid brukar ha mindre storlekar. Vem är det fel på? Min kropp eller butikens ideal? Jag vet ju svaret egentligen, men i vissa stunder så kommer tvivlen. Det kanske helt enkelt är jag som är för tjock? Även fast att jag ju vet att det inte är så.

Jag vet inte vad H&M tänker, men av någon sjuk jäkla anledning är kläderna på Divided mindre än vanliga H&M-kläder (som visserligen inte är särskilt stora dom heller). Jag har aldrig fattat den grejen. Att ungdomskläderna är mindre. De är oftast de som är "trendigast" och jag kan tänka mig att de är väldigt populära. Men en måste vara smal för att bära dom. Så himla sjukt. Varför välja bort kunder när de så lätt kan göra kläderna i ett par storlekar större och inkludera alla olika typer av människor och kroppar? Jag blir så trött.

(Bilden är såklart Linda Maries)

2 kommentarer:

Jessica sa...

Jag jobbar på H&M och Divided är, precis som du säger, vår ungdomsavdelning. Men det är så konstigt att storlekarna ska behöva vara mindre för det. Tycker man istället kan ha dem i samma storlek som alla andra kläder men beställa in stl 32 och sedan fler av 34 & 36.

Det man kan se då kläderna hamna rpå rea är att det väldigt ofta är stl 42 kvar. Kanske för att de som drar en storlek kanske inte vill ha muskorta shorts eller tajta korsetter som det finns en hel del av på Divided. Sen så finns det jättemånga plagg på Divided som inte är anpassade för minimala människor utan som skulle fungera precis lika bra på en 36a som en 42a men tyvärr kan inte en 42a ha de kläderna då det inte är en 42a utan snarare än 38a.

Jag är en 38a och om jag handlar på Divided köper jag nästan alltid 42. Helt sjukt ju!

Det är väldigt många äldre, medelålders kvinnor, som handlar på Divided också men om jag säger att det är ungdomsavdelningen så går de.

Det konstiga är ju att Divided Blue, som har herravdelningens Divided, inte är mindre i storlekarna. Då kan man ju tycka att även dem storlekarna ska vara mindre.

Jag tycker du som alla andra ska klaga. Säg till i butikerna och säg till själva. Maila H&M! Ring H&M och be om att få prata med inköp och berätta er missnöje!

Sofia sa...

Åh förstår henne precis med cubusjeansen! Älskade den butiken för att de förstod min kroppsform så exakt. När jag slitit sönder de första paren och införskaffat mina andra ser jag att de hänger på utförsäljning för nytt sortiment som istället går i tum-storlekar. Vips fanns inte min storlek längre. Aldrig blivit så besviken... :/