fredag 13 februari 2015

"I exercise control in all things, Miss Steele"

Jag var på bio igår. Vilken film jag såg? Ja, men den stora snackisen Fifty Shades of Grey, såklart (känns som den varit en snackis sen 2012). I texten kommer följa en massa spoilers för filmen, så läs inte om ni nu vill se filmen, och inte läst boken, och vill bli överraskade.

Jag har läst alla böcker och kritiserat dem här och här. Jag har länge funderat på om jag verkligen skulle se filmen. Jag vet ju vad det handlar om och kommer antagligen inte bli överraskad av en underbar berättelse eller knockad av vackert foto. Det är liksom inte en sån film. Sen hade jag tråkigt en torsdag och ba nä men jag vill ändå se. Ska jag diskutera och kanske kritisera filmen, vill jag veta exakt hur den är.

Och nej, jag blev inte förvånad. Filmen var exakt som jag trodde. Fast mindre penis (noll och ingen!). En hel del naket annars. Vilket ju helt klart var förväntat. Mycket var förväntat.

För den som missat handlar Fifty Shades of Grey alltså om Anastasia Steele. Hon är tjugotvå år gammal och typ precis klar med college. Hon träffar något äldre Christian Grey, som äger nåt företag och är mäktig i affärsvärlden, och flört uppstår. Christian blir direkt totalförtjust i Ana och hon tycker han är helsnygg och läcker. De går på nån dejt, men snart blir det tydligt att Christian inte håller på med romanser. Han vill nåt annat. Det kommer fram att han gillar BDSM-sex och är en dominant som vill ha Ana som en submissive. Han vill bara ha detta förhållande mellan dom, inte något konventionellt romantiskt förhållande. Ana vet inte alls hur hon ska förhålla sig till detta och behöver tid att tänka igenom saker och ting.


Det kan ju tilläggas att Ana är oskuld och överlag inte gjort något sexuellt alls tidigare (det nämns inte i filmen, men i boken har hon aldrig ens onanerat!!). När Christian får höra om att hon är oskuld ska han genast korrigera den situationen genom att, såklart, ligga med henne. Och hon tycker det är fantastiskt skönt! Det är även första gången gången Christian "älskar", i vanliga fall brukar han "Fuck. Hard." 

Överlag är Christian pushig och påstridig och snygg så att han tror han kan behandla folk hur som helst. Han vill ha allt på EXAKT sitt sätt. Han lyssnar inte när Ana är tveksam. Han vill att hon ska skriva på ett kontrakt gällande BDSM-grejen och vad hon är villig att göra. Det kanske är vanligt förfarande vad gäller BDSM, jag vet inte, men det låter klokt. Liksom att gå igenom vad en vill göra och kan tänkas prova, särskilt om sexet kan bli hård och göra ont. Det är alltid bra att prata om sex och Christian nämner vid ett tillfälle i filmen att han inte gör något utan påskrivet samtycke, vilket ju är helt sjukt bra, OM HAN NU FÖLJDE DET. 

De går igenom kontraktet vid ett "business meeting" och pratar om vad Ana kan gå med på och inte. Det är bara det att det är Christian som skrivit kontraktet och det är på hans villkor. Ana är tydlig med att hon vill stryka vissa saker, alltså att hon inte går med på dem, till exempel anal fisting och vaginal fisting. Christian typ himlar med ögonen när han hör detta och tar det inte på allvar. Ana skriver dock inte på kontraktet, alltså hon går inte med på att bli hans submissive, men de fortsätter träffas och umgås och ha sex och han fortsätter tjata. 

En väldigt bra grej i filmen är att det är tydliga kondomscener. Alltså, när de ska ha sex så visas det att Christian tar på en kondom innan. Det är ju sjukt bra och nåt jag kan sakna annars i film. Det är himla viktigt och tåls att visas om och om igen. Problemet är dock att i kontraktet står det att hon måste börja med p-piller direkt, utskrivna från en läkare som han väljer, och detta gör hon. Christian har liksom ingen lust med kondom och tvingar henne till p-piller. Men som vi vet så skyddar ju inte p-piller mot könssjukdomar, det gör bara kondom, så jag kan ju tycka att kondom vore ett smart val med tanke på att Christian haft en del submissives boende hos sig genom åren. 


När de sedan har börjat dejta (typ) blir det tydligt att Christian vill ha koll på Ana hela tiden. Han vill ha koll på allt hon ska göra, var hon ska åka. Hon har planerat att åka och hälsa på sin mamma i Georgia och Christian blir tokig när han får reda på det. Han säger själv att han är "palm twitchingly mad", alltså så arg att det rycker i handen att få slå henne. I alla fall så åker hon till sin mamma och har det mysigt med mamma/dotter-stunder och utan att ha sagt något DYKER CHRISTIAN UPP DÄR! Helt utan förvarning så är han bara där. Allt för att hålla koll på Ana. Det är ju, helt ärligt, ganska sjukt beteende. Han vill att hon ska berätta allt för honom, vad hon ska göra, vem hon ska träffa, men han berättar i princip inget för henne. Inte ens när hon specifikt frågar. Han vill styra deras relation.

I filmen blir Ana tyvärr lite mähä-ig. Christian tar liksom över. Filmen bär hans namn och han blir huvudrollen, även fast det borde vara Ana. I boken får en följa allt ur Anas jag-perspektiv och läsaren får följa hennes tankar och känslor kring allt som sker. Detta försvinner ju i och med filmen, vilket är himla tråkigt. I boken blir Anas inre monolog tydlig, men inget av det finns med i filmen, bara lite förvirrade blickar bakom långa ögonfransar och flera scener då hon biter på sin egen läpp (ett beteende som Mr. Grey vill bestraffa). Det är synd för då tappas mycket av det Ana vill och inte vill. Det hon gillar och inte gillar. Ibland är hon ironisk och driver med Grey och det märks inte lika tydligt i filmen.

En scen som jag gillade jättemycket rent fotomässigt, eller ja, vad som visades, så var det scenen där de har sex för första gången. Christian klär av Ana och hennes kropp och hennes lår filmas så där vackert och sensuellt. Vad som är aningens normbrytande med den scenen är att Anas benbehåring syns tydligt och filmas liksom i motljus. Jag reagerade på att något som vanligt, men ändå ovanligt, som benhår faktiskt fick synas i en sexig sexscen i en Hollywoodfilm. Tummen upp för benhår!


Första gången de har sex är det så kallat vaniljsex och de "älskar", men de fortsätter med att pröva mer avancerat sex. Christian binder Ana, smiskar henne, piskar henne, täcker över hennes ögon så att hon inte kan se. Detta tycker Ana är spännande och hon tänder på det, till en viss punkt. I slutet ifrågasätter Ana varför Christian gör som han gör. Hon ifrågasätter varför han vill slå henne, göra henne illa, varför han vill skada kvinnor, varför han tänder på det. Christian svarar med att han är "Fifty shades of fucked up". Ana förstår inte, förstår honom inte, men säger, med tårar i ögonen, att han kan väl visa då, visa det värsta, hårdaste! Han gör det och slår henne med sitt bälte, slår henne stenhårt över skinkorna. Det syns att det gör fruktansvärt ont. Ana står knappt ut. Hon grimaserar och lider. När han är klar skriker hon åt honom att aldrig röra henne igen! Hon springer förtvivlad därifrån. 
När jag skrev om Fifty Shades (alltså boken) förra gången tyckte jag de här punkterna var viktiga och det tycker jag fortfarande:


  • Bra sak: De går igenom kontraktet (på vad som får ske sexuellt och vad som inte får ske) mycket noggrant, Ana får chans att säga nej till saker (typ fisting). Detta är ju mycket bra och ska en ha sex där grov smärta ingår, typ bli piskad, slagen och så vidare, så är det ju ännu viktigare. 
  • Dålig sak: När hon säger nej till vissa saker, i boken var det typ analt, då säger han typ nä det får stå kvar, jag vill helt klart ta dig i röven nån gång. Sunt, Christan, sunt. :( :(

  • Bra sak: Det pratas mycket om preventivmedel. Det är ju viktigt om en ska ha sex. 
  • Dålig sak: HAN TVINGAR HENNE TILL P-SPRUTA PGA GILLAR INTE KONDOM?!?! 
  • Bra sak: Ana upptäcker att det finns olika typer av sex, inte bara vanilla (som dock ofta är vad hon föredrar) samt att hon lär sig att pröva nya saker/BDSM. 
  • Dålig sak: I ett mejl (ja, det mejlas fram och tillbaka boken/böckerna/filmen igenom) beskriver hon deras sex som ”assault”. Använder en det ordet så känns det inte som att en njöt av det sexet. ”Dear Mr. Grey. You wanted to know how I felt confused after you – which euphemism should we apply – spanked, punished, beat, assaulted me.” Assault känns helt ärligt så sjukt jävla inte okej!! 


Filmen slutar med att Ana står i en hiss och skriker "NO!" åt Christian och han lyssnar. Det är det bästa i filmen! Att han lyssnar. Jag önskar att hela bokserien slutat där och då. 

Filmen är inte genomusel. Det är en flörtig och sexig romantisk film. Det var himla många kvinnor i biosalongen igår kväll. Helt fullsatt (några män också, såklart!). Många älskar den. Men det krävs en analys av filmen, kan jag tycka. För den är definitivt inte genombra heller. Långt ifrån. 

1 kommentar:

sexleksaker intimleksaker.com sa...

Kamagra http://www.intimleksaker.com
Sexleksaker http://www.intimleksaker.com
Sex Toys http://www.sextoyonlinestore.com
Kamagra http://www.kamagra.dk
http://www.kamagra24seven.com