måndag 2 februari 2015

Det här med #godisstopp alltså...

Jag läser om det här med #godisstopp i februari och jag känner bara hur orkar ni?! Godisstopp? Era himla "hälsoivrare"? (Just det hälsa inom citationstecken, nu blev ni stressade va.) Godisstopp är det dummaste och tråkigaste jag hört talas om. När det här året började tjatades det som sockerfritt2015 och sockerförbud. Och nu i februari godisstopp! Herre min påve, Frida Boisen. Skärp dig! "Dags att vi lär av barnen och visar att vi alla kan göra något litet, solidariskt, som ett land, tillsammans" skriver Boisen. Vilka barn vill sluta äta godis? Och jag tänker mer vad är det vi lär ut till barnen genom att bara prata om "hälsa", att vara "nyttig", genom att göra godis och läsk till något farligt och förbjudet. Vad lär vi barnen, och varandra, då? Att en ska skämmas om en är sugen på en bit godis på lördagen? På tisdagen? Må dåligt om en dricker cola istället för vatten? För att cola är onyttigt och dricker en sånt är en onyttig och ohälsosam och kommer bli överviktig eller fet. Som om det är det hemskaste en kan vara. 

Jag tänker mer på hur sjuka värderingar sånt här som #godisstopp visar. Uppmuntrar. Att det viktigaste en kan göra och vara är att vara "nyttig". Det hetsas om hälsa och träning och att vara smal och i form. Strong is the new skinny. Vilken jäkla skit, säger jag. Vad hände med självkänsla? Vad hände med att MÅ FUCKING BRA? Uppmuntra självförtroende i kidsen, i folk överlag, istället för att göra dem rädda för fett och socker. Fett, socker, kolhydrater. Inget av det är farligt, jag lovar. Äta bör man, annars dör man, och att göra mat till något fel och förbjudet kan leda hjärnan till konstiga tankar. Osunda tankar. Mat och ätning ska vara skam- och skuldfritt. En bör äta med glädje. 


Det är så mycket skuld inblandat i ätning redan. Hur ofta sitter jag inte i matsalen och hör någon prata om dieter, ser någon dricka bara en shake av nåt slag, hör någon säga att de ska "unna sig" på fredagen och sedan ta "straffet" under helgen? Mat och ätning är problematiskt för så himla många människor redan. Varför hela tiden göra det värre? 

Och jag känner bara hur orkar ni med #godisstopp? Hur orkar ni göra fredagsmyset tråkigt? Hur orkar ni äta *gurkstavar*? GURKSTAVAR! Jag kan inte komma på nåt tråkigare att äta än det. Det smakar ju inget! Det är inte hälsosamt att hålla på och förbjuda sig en massa saker. Godis är ju gott! Och roligt och trevligt. 

Herre min påve med denna hälsohets! Kan inte 2015 bli ett år fritt från hets? Snälla. Fritt från smalhets, fritt från hälsohets, fritt från träningshets.

9 kommentarer:

Jemawa sa...

Precis så. Vad är det vi (?) lär barnen? Skuld och skam. Det är nåt en bär med sig resten av livet.

Frida sa...

Vad sägs om #godis-stoppar-vi-in-i-munnen-20->

Seriöst. Låt mig älska mig själv fast jag älskar godis. Amen.

Kajsa sa...

Jemawa: Precis! Hur vanligt är det inte att skämmas lite för att en äter godis/sötsaker mitt i veckan, hur många tänker inte att de borde träna oftare, mera osv? Detta är ju tankar som startas tidigt..

Frida: Exakt så! "Låt mig älska mig själv fast jag älskar godis"! Så himla bra sagt!

Madson sa...

Alltså WORD! SÅ bra skrivet!

Anonym sa...

Men för helvete; "solidariskt".. Är det detta som är det viktigaste vi ska fokusera på "som ett land, tillsammans"?! Godisstopp?? Jag blir så jävla upprörd att händerna skakar och orden räcker fan inte till.. Vad lever hon i för bubbla?? Är detta det stora problemet vi har i Sverige?? Jag orkar inte.. Fy FAN.

Kim sa...

Jag älskar din blogg men jag tror du missförstår just dehär med hälsa!
Anledningen till att folk vill bli hälsosamma och minska på socker och kolhydrater är åtminstone i mina umgängeskretsar för att undvika sjukdomar. Cancer är ngt som drabbar 1 av 3 idag. Socker göder cancer och jag är jätteglad att fler och fler inser det. Sen socker blev endel av människans vardag har cancerdiagnoserna ökat rejält.
Jag unnar mig socker på helgerna (men kan ibland inte hålla mig under vardagarna heller) Jag vill göra så mkt jag kan/orkar för att undvika cancer i den mån jag kan påverka det.
Sen finns det absolut de människor som kör den hälsosamma livsstilen för att gå ner i vikt på ett osunt sätt, men jag vill att du ska förstå att många har insett att man inte kan smälla i sig vad som helst om man vill leva länge. Träning är också en viktig faktor till att minska cancer och andra sjukdomar. Så lite hälsohets tycker jag är viktigt, för jag vill då inte bli av med mina nära och kära.

Kajsa sa...

Madson: tack!!

Anonym: Precis! Himla dumheter detta!

Kajsa sa...

Kim: Tro mig, jag vet vad cancer är.....

Karin sa...

Kim: Jag skulle gärna vilja se en källa på påståendet om att socker göder cancer.