lördag 22 oktober 2016

A proud shamer of mommy shamers

Jag ska vara ärligt, jag vet inte riktigt vem Chrissy Teigen är, förutom att hon är en kändis som är aktiv i social media. Jag började följa henne på Insta när hon var gravid, för jag var ju också det och det var kul att läsa och se hennes inlägg. Det här ska visserligen inte handla om henne, men vi börjar så.

Då hon är en känd kvinna, så får hon såklart ta emot mycket skit (för typ allt hon gör), men hon är ganska fantastisk på att bemöta det.

Så här twittrade hon i veckan, efter att ha blivit kritiserad över hur hon höll sin dotter:


Hon blir i princip attackerad för vad hon än gör. Och skammad. Hela tiden. En mamma kan ju liksom bara gör fel, hur hon än gör. Det blev till exempel ett himla ståhej i medierna när hon och hennes man gick ut och åt middag ett tag efter att dottern fötts. Alla hatade på Chrissy, frågade var dottern egentligen höll hus, varför skaffa barn om hon inte vill vara med det, hur kan hon bete sig så här?!!1

Hennes man? Han fick ingen kritik alls. Pappor får bete sig lite hipp som happ, de är ju ändå alldeles fantastiska underverk om de bara syns med barnvagnen en (1) gång. För att inte tala om ifall de är ensamma med barnet, då är de VÄRLDENS BÄSTA PAPPA.


Att skamma mammor, eller föräldrar överlag, och moralisera kring deras beteende är så fruktansvärt vanligt förekommande. Det är som att folk bara inte KAN hålla sig, utan måste slå föräldrar (mammor!) på näsan. "Du gör feeeel!" skriker dom. "Älskar du inte ditt barn eller?". Det är så knäppt att det knappt är klokt. Ta en titt i vilken facebookgrupp kring föräldraskap som helst. Bär du i en Babybjörn? Lägger du en tunn filt lite över barnvagnen? Förvirrar du ditt ammande barn med flaska och ersättning? ÄLSKAR DU INTE DITT BARN ELLER, ropas det i kommentarsfältet. Det bara glöder i fingrarna på mammaskammarna där ute. De bara MÅSTE SÄGA TILL.

Nu senast så har folk blivit alldeles upprörda på folk som vill ha sina barn, asså syskonen till nyfödda bebisar, på förskolan på heltid. Eller, de är arga ens för att möjligheten finns. Skammarna ser framför sig hur nyblivna mammor sitter på stan och glassar på nåt café hela dagarna medan syskonet går på förskolan och gråter. De ställer den eviga frågan: Varför skaffar du barn om du inte vill umgås med dom?

Som om folk inte gör sitt bästa? Som om syskon hatar förskolan? Herre min påve! Låt bli! Lägg av!

Sluta skamma mammor (för det är ju oftast mammor som råkar mest illa ut). Låt folk ha sitt barn på förskolan exakt hur mycket de vill. Låt folk amma hur mycket och var de vill. Låt folk flaskmata varenda barn de har. Låt folk göra som de vill. Sluta moralisera kring föräldrar och föräldraskap.

Inga kommentarer: