måndag 25 augusti 2014

Every inch of you is perfect from the bottom to the top?

Jag bloggar och pinnar och instagrammar en hel del om kroppspositivitet och att försöka bli nöjd med sin kropp, om att låta kvinnokroppen vara ifred och liknande. Det finns så himla mycket bra och peppande grejer att hitta på nätet vad gäller sådana ämnen. Och det släpps låtar och det läggs ut bilder. Men ibland tycker jag att det liksom slår lite fel.

Typ här:Eller här, i den catchiga sången "All about that bass" av Megan Trainor:


Här kommer en kort lista på saker jag tycker är problematiska:

1. Hela grejen med "curvy". 
Kurviga tjejer är snygga. Men va fan betyder "kurvig"? Typ smal, fast med tuttar och stjärt? Som Trainor säger: All the right junk in all the right places. Det är fan ett ännu snävare ideal. Alltid när det ska pratas om "större" kvinnor, kvinnor som är "curvy" eller typ mulliga i media, så menas kvinnor som Jennifer Lopez eller Jennifer Lawrence eller Christina Hendricks. Eller freaking Beyonce?! Nån drar upp en gammal bild på Marilyn Monroe och ba kolla va snygg, mycket finare än alla smala brudar idag. Och man ba NEJ! De här kvinnorna är inte tjocka eller mulliga någonstans. De är vältränade och har smala midjor. De har möjligtvis lite större bröst och/eller röv än andra normiga kändiskvinnor, men de är inte tjocka. Curvy är så himla dåligt begrepp, för det utelämnar fortfarande så otroligt många kvinnor, som aldrig kommer passa in i detta kurviga, supersexiga ideal. När ska tjocka kvinnor få synas? Utan att ständigt behöva höra att de är "ohälsosamma" eller till och med "sjukliga"?! Och jag måste ju säga att till exempel Megan Trainor och alla kvinnor i hennes video inte är tjocka alls. De är möjligtvis i något större storlek än de allra smalaste som syns i media, men de är inte stora överhuvudtaget. Hade inte sången handlat om det den gör hade jag aldrig tänkt på dem som "curvy". 

2. Smala vs kurviga/större. 
Om större tjejer ska vara snygga måste det vara på bekostnad av de smala tjejerna. "Bones are for dogs" kan tolkas som att tunna, smala tjejer är inte värda mer än att kastas till hunden, eller till och med att de smala kan få de dåliga männen, "dogs". Tjejer med kött på benen förtjänar de riktiga karlarna. Trainor sjunger om att hon brings booty back och att hon ska visa the skinny bitches att hon minsann är snyggare. Jag fattar visserligen grejen att vilja "slå tillbaka" mot dessa smala tjejer som länge ansetts snygga enligt alla ideal, men i slutändan blir det så destruktivt. Och då handlar det fortfarande om vilken kropp som är snyggast och bäst. Att kroppar ska mätas och bedömas, att kvinnokroppen aldrig kan få vara ifred. Det är inte vad kroppspositivitet ska handla om. Alla kroppar ska få vara tillåtna att finnas utan att dömas eller tittas på. 

3. Män!! 
Det här är är den värsta och mest störiga punkten. Män ska väl ge själva fan i hur min kropp ser ut! Ändå återkommer det hela tiden. Det är bra att va curvy för det gillar män, "meat is for men". Trainor sjunger om mammans råd: "My mama she told me don't worry about your size. Boys like a little more booty to hold at night". Så det är okej att vara större/kurvig för att karlar uppskattar en stor röv att ta på?! Hade de inte gjort det, så hade det inte varit okej att va kurvig, eller vadå? Hade män gillat nåt annat, borde kvinnor och tjejer anpassa sig till det? Så vidrig åsikt, men ändå så vanligt återkommande när folk vill säga nåt snällt/peppande till kurviga/mulliga/tjocka. Att det är okej att se ut som du gör, för det finns män som gillar det. Och ofta syftandes på att män gillar att ligga med kurviga kroppar/kvinnor. Att de gillar att ta och klämma på stora bröst och stora stjärtar. De gillar att hantera och använda mjuka, kurviga kroppar. Uäh! Män ska ha cirka noll åsikter om kvinnors kroppar. De ska fan va glada att vi ens vill umgås med dom. 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du sätter fan ord på mina spretiga tankar!!! Applåder!! <3 <3

Anonym sa...

Håller med om det mesta utom att hon skulle visa skinny bitches, för texten är "Go ahead and tell them skinny bitches that -
No I'm just playing" och så skakar hon på huvudet/fingret i videon. Men annars håller jag med som sagt.

Ida Jansson sa...

SÅ JÄVLA BRA SKRIVET!!!!

Kajsa sa...

Ida: Tack! :)

Kajsa sa...

Anonym 2: Helt rätt, så går texten! Men eftersom att hon, Megan, kände sig tvungen att säga/sjunga just den meningen om skinny bitches överhuvudtaget, så tror jag att min grundtanke kan stämma ändå, annars kunde just den meningen bara inte vara med, om du fattar vad jag menar :) Men visst "no i'm just playing" gör ju det hela lite lättsammare.