måndag 18 november 2013

You do realize that Blurred Lines is a song about date rape, don't you?

I senaste avsnittet av Glee "The End of Twerk" vill gänget twerka samtidigt som rektor Sue vill förbjuda dansen för evigt. De sjunger Wrecking Ball och slåss för att få fortsätta med twerken, eller dance porn, som det också kallas. Will Schuester tycker att det är mycket viktigt att kidsen får skaka rumpa och av nån anledning sjunger han Blurred Lines och dansar fram i korridoren för att visa på hur viktigt det är att hans ungar får uttrycka sig. Och ja, jag blir besviken när braiga Glee som ofta står på de svagas sida, står upp för vad som är rätt och kämpar för utsattas rättigheter, väljer att göra ett nummer av en sådan våldtäktsflörtande låt.


Det creepigaste med att Glee kör den här låten är ju också att det är körledaren, vuxna Will, som sjunger. Och tonåringar som twerkar runt honom. Och precis när jag trodde att allt hopp var ute räddar Sue Sylvester situationen:


"Will, you need to back your ass up to the fact that you, a married 37 year old, just performed a song about coercive sexual advances as nine minors twerked alongside you down the hallways of a public high school."

Jag älskar Sue och påminns i ungefär varje avsnitt och hur sämst, larvig och nästan obehaglig Will är. Jag gillar inte den karaktären alls. Och jag är så glad att de lade in Sues replik om date rape och att vi fick se Wills totala cluelessness. Han är verkligen ingen bra lärare. 

1 kommentar:

Malin sa...

Tack för att du skrev detta! Jag håller verkligen med dig. Jag älskar Glee och är rysligt besviken över att de valt att framföra Blurred lines. Och även om det är bra att Sue säger ifrån så gör det mig fortfarande upprörd att diskussionen om låten och twerking sen bara dör utan att mr Shue liksom bemöter Sues kritik. När han bestämmer sig för att the Glee club inte ska twerka mer är ju argumentet lite att han inte vill ta den striden med Sue och inte, som jag kan tycka hade varit mer lämpligt, att låten handlar om just det som Sue sa och att det innebär att det faktiskt var olämpligt att framföra den. För första gången känns som att Glee liksom duckar undan den riktigt viktiga frågan och diskussionen.