söndag 3 november 2013

Balla, balla, balla!

Jag, Daniel och Adam har ägnat oss åt att titta igenom alla avsnitt av 90-talsklassikern Bert, som ligger ute på Netflix. Det finns bara tolv avsnitt, så det är ganska snabbt gjort. Först och är det en sjukt rolig serie, med bisarrt bra skådespeleri. Serien är konstig på allra bästa sätt. Alla karaktärerna och historierna är så skruvade och vi alla älskar't. Jag är speciellt förtjust i avsnittet med maskeradfesten Stödbollen (jag önskar att det fanns en sån fest här i stan!). På Stödbollsgalan går första pris till en karl som är utklädd till Christer Ulfbåge. Dock är det två killar som är utklädda till Ulfbåge på festen, varav den ena är Lennart spelas av faktiska Christer Ulfbåge, som alltså inte vinner, utan det gör den andra karln! Ni hör ju. Humor på hög nivå.

Så alltså, jag tycker Bert är roligt. När jag var liten slukade jag alla Bert-böcker och jag har fortfarande kvar böckerna på vinden. Jag gillar't helt enkelt. Men, och det är ett stort men, hela den här grejen med "balla, balla", vad fan gick fel där?


 För er som inte är insatta i Berts värld så går det alltså ut på att ta en tjej på rumpan med bägge händerna, klämma till och säga "balla, balla, balla!". Klimpen är kungen över detta grepp och tjejerna uppskattar allt som oftast denna coola grej. När Bert har födelsedagskalas gör Klimpen balla, balla på Rebecka som blir glad över att se honom. Senare försöker Bert impa på henne och vara lika cool som Klimpen. Detta uppskattas inte av Rebecka, som utropar "Ditt äckliga snuskäckel!". Om det är på grund av själva rumptafset eller om det är för att det är Bert som gör det framgår inte.


Även Klimpens pappa är van rumpgrabbare. Han gör det på sin fru, som tycker det är roligt och trevligt. Det här är en sån sjuk grej att skriva in i barnbok/tv-serie. "Balla, balla, balla" är tafs och sexuella trakasserier. Det är helt galet att låta barn och unga se detta och visa upp det som att det är okej. 

När en skriver eller pratar om sånt här får en ofta höra att en inte har någon humor. Att det är oskyldigt och roligt. "Ha lite humor, för fan!". Men jag minns hur det var när serien gick på tv på 90-talet. Då började alla killar med balla, balla och det blev helt okej att springa och klämma på tjejernas skinkor på skolgården. Hör ni hur sjukt det låter? Det blev okej att olovligt ta på någons rumpa. Att klämma med bägge händerna på någons bakdel. Att tafsa. Tyckte en inte att det var okej, så var en ju tråkig. Humorlös.

Att tafsa är inte okej. Sexuella trakasserier är inte okej. Vare sig det är på "skoj" eller inte. Det är aldrig okej. Det var det inte 1994 och det är det inte nu.

1 kommentar:

EMELIECATRINE sa...

Ja, kudden är himla fin och jag älskar den! Finns en tydligare bild på Instagram när den har fått sin plats i soffan =)