tisdag 12 april 2016

Amningskläder - nödvändigt eller totalt onödigt?

Kan vi prata lite om det här med amningskläder? Behövs det? Vad behövs? Och hur mycket behövs? Hur ska en veta innan bebisen kommer och innan en ens har provat att amma? Amningen kanske inte fungerar alls?

Jag köpte mina första (enda?) amningsplagg idag, två linnen och en klänning. Om en inte räknar bh:ar alltså, för det köpte jag för ett tag sedan. Linnen känns rent spontant som en smart grej, då jag tänker att jag kan använda dom under andra kläder.Häromdagen letade jag lite i garderoben för att hitta kläder som kanske skulle passa till amning, men det är banne mig inte lätt när en inte vet, liksom. Jag tänker att skjortor/plagg med knäppning fram kan vara bra. Allt som gör det lätt att få ut tuttarna. Men det är inte så att jag äger hur många skjortor som helst. Jag har ett par skjortlinnen, alltså skjortor utan ärmar, och de kan ju vara trevlig att använda i sommar. Ihop med en kjol eller nåt. Men om brösten blir större så kommer de inte gå att knäppa alls, vilket är ju lite av en downer. Även kanske typ oversize-tröjor är bra att ha, som jag kan dra upp och sen ha ett av de där linnena under? Eller vilket linne som helst, så att jag inte blir kall. Sådana har jag ju flera. Annars tycker jag att det var svårt att hitta bra plagg som jag redan har, då absolut inget av dom är anpassat för amning (såklart). Det gäller att tänka om. Vilket i och för sig är ganska kul det med. Som en liten utmaning *hej positivt tänkande*. Jag har en hel del kläder i min garderob, så egentligen borde jag helt klart kunna hitta nåt bra. Lite som med gravidkläderna. Jag har köpt och använt gravidbyxor (ett måste för mig!) och två par tajts och några tröjor. Och sedan blandat med vanliga kläder. För mig har det varit jätteviktigt att känna mig både bekväm och som mig själv under graviditeten. Och då har kläder som faktiskt passar kroppen varit en stor del i det.

Tänk till exempel när jag är hemma och ammar, vilket ju definitivt lär vara merparten av tiden, då behöver jag kanske inte nåt särskilt amningsplagg, känns det som? Då kan jag ju bara slänga av mig kläderna? Men vill jag det? Jag har ingen aning. Men jag bara vägrar köpa nåt av alla dessa dyra plagg som kommer upp när jag googlar "amningskläder" eller "kläder att amma i". Herre min påve, vissa är helt hutlöst dyra. Så bra kan de bara inte vara. Och några "härliga vintageklänningar med knäppning fram" (ett annat typexempel på tips som kommer upp när jag googlar) äger jag inte heller.

Det skulle ju kännas bra att ha förberett så mycket som möjligt, då det är lite lättare att göra det nu, än när det finns en liten bebis att ta hand om. Men nog är det svårt att veta vad jag behöver, för det här med både gravid- och amningskläder känns också som en sån här grej som att alla vet att de kan lura stackars blivande föräldrar på som inte har nån koll och tror att de behöver exakt allt som säljs.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Amningsbh är väl det jag tycker att man absolut behöver. Sen använde jag amningslinnen, men vanliga spagettilinnen som man kan dra ner nedanför bröstet funkar lika bra. Sen kan du ha vilken tröja som helst ovanpå som du drar uppåt (inte klänning alltså...). Gillade själv ha linne under för att slippa blotta magen från både kyla och blickar.

Så ta't lugnt med inköpen. Även av bh, för det är svårt att förutse storleken innan. Men använd amningslinne den första tiden innan du vet storleken du kommer behöva.

/Anna

Jennie sa...

Kommenterar här också och säger att du kommer långt med amningsbehå, vanligt linne och vad som helst, det funkar med en vanlig t-shirt utanpå. Personligen har jag känt mig lite naken med uppknäppt skjorta ute bland folk, jag har alltid föredragit att hellre dra än knäppa upp. Hemma kan en ju ha precis vad som helst, men små bebisar är ganska söliga av sig och kräks och dreglar lite hur som helst så i början hade jag alltid små handdukar i närheten, typ vanliga 50×70 stora, som jag brukade lägga bebisen på. Sen är ju brösten jättestora i början men för många blir de lite mindre efter ett tag så då kanske du kan ha en massa av dina vanliga kläder igen. Annars finns det tid, om du ammar kommer du antagligen sitta mååånga timmar i soffan och då hinner du beställa på nätet. Jag köpte en hel del fina rätt billiga gravidkläder på asos.com, gissar att de har amningskläder också. (Om du känner för det så tipsar jag om att läsa lite om amning, om du inte redan har koll på det. Med mitt första barn hade jag ingen aning om hur det faktiskt funkade och var totalt oförberedd på hur starkt jag kände att jag verkligen ville amma när han väl var född. Det kan vara skitsvårt i början men det finns alltid hjälp att få!)

Ella sa...

Hej kobran!
Jag håller med Jennie, det är mkt bekvämt med linne/amningslinne + amningsBH. Jag har en sexveckors nu och var också mycket förvirrad över vad man behöver för kläder inför första tiden. Jag har haft exakt samma kläder varje dag, gravidtajts amnings-bh och vanlig t-shirt. I och med att gravidtajtsen täcker en bit av magen så har det inte känts så naket att dra upp. Har jag haft besök eller varit hemifrån har jag haft amningslinne, så känns det inte så mycket som att jag drar av mig så mycket kläder när bröstet ska fram. Jag har inte hunnit bry mig om *fashion* men kanske att jag köper nån lite finare amingströja typ till när jag ska åka på nån ev. jobbgrej där jag vill känna mig mer vanligt klädd. Men som sagt hittills har amnings-BH räckt gott och väl.

Ett bra råd jag fick var att be om så mycket hjälp med amningen som möjligt på BB. Vi stannade en dag extra för att få ordning på det, och jag bad om hjälp vid varje amningstillfälle tills det kändes bra att amma. För mig släppte det när en sköterska gav mig en amningsnapp. Är glad nu när vi är hemma att jag fick så mkt hjälp.

Alla ska ju ge så mkt råd och tips när man är gravid - även jag (wow känner mig asdryg och intrusive förlåt). Men - bästa tipsen tyckte jag: be om hjälp med amning tills det känns bra (som jag skrev nyss), ta emot all hjälp från folk typ disk eller hjälp att handla, och ha sjukt mkt handdukar hemma för att fånga kräks. Jag har IKEAs vita tvättlappar, typ tretti st och det är inga problem att använda upp på en vecka.
Tusen heja med bebisen! 💕

Hanna sa...

Jag har ammat tre barn och aldrig använt amningskläder. Vanliga kläder har fungerat för mig.

Anonym sa...

Jag levde i amningsbh och amningslinne, natt som dag... Sedan köpte jag t-shirts på hm som var anpassade för amning, passade mig perfekt att ha först tiden då jag ammade dygnet runt. Sedan när amningen drygades ut körde jag på amningsbh och vanliga kläderna, kanske amningslinne under. Men ammade ju sonen länge så det var nödvändigt för att jag skulle känna mig bekväm, ville kunna få fram bröstet snabbt utan att flasha hela härligheten jämt 😂 //Linda

Malin sa...

Fått tips om att ginas sommar kollektion har tunikor med lite omlott över brösten o de ska fungera toppen att amma i, kostar 149:- o finns i många mönster o färger.

Kajsa sa...

Anna: tack för tips! Vanliga linnen har jag ju en hel del redan, så det låter himla bra!

Jennie: jag kan också tänka mig att det kommer kännas naket att knäppa upp en skjorta så där ute in public, men jag får väl prova nån gång innan jag vet på riktigt. tusen tack för alla tips!

Ella: tack för alla tips och hejarop! Det är ju ovärderligt med tips från folk som redan gått igenom det eller är mitt i det!

Kajsa sa...

Hanna: tack för input!

Linda: amningslinnen och bh låter som bra grejer, helt klart! Tack för alla tips!

Malin: tack, ska kolla in det! Jag tror faktiskt att det var såna min syster skaffade för att amma i!