söndag 27 december 2015

Böcker jag läst 2015

Jag har med åren blivit en ganska dålig bokläsare. Jag brukade läsa hur mycket som helst, men jag har blivit en sån där som inte hittar tiden och hellre tittar på Netflix för det är liksom lättare. På den ljusa delen av året, samt på lediga morgnar och förmiddagar läser jag mycket mer än annars. I år har det blivit roligt att läsa igen och även om jag inte har läst hela sjukt många böcker, så är det väldigt många fler än tidigare år.


Här kommer en lista på böcker jag läst 2015 (jag har säkert glömt nån, men det är typ alla).

Yes Please av Amy Poehler. Jag gillade den, men blev lite besviken på grund av skyhöga förväntningar. Jag skrev om den här.

The Girl on the Train av Paula Hawkins. Älskade den här boken! Jag gillade hur Rachel tittar och fantiserar och vill så gärna att saker ska vara så annorlunda än vad de är. När jag läste ville jag mest skrika "Vad är det som har hänt?!". Det är så spännande och lite obehagligt.

Not that Kind of Girl av Lena Dunham. Jag gillade att den var så öppen och ärlig, men det är överlag det jag gillar med Lena Dunham. Annars tycker jag hon gör sig bättre på tv/film än i bokform.

The Secret History av Donna Tartt. Den här boken sträckläste jag och ville bara bli klar så jag fick veta hur det slutade, men samtidigt inte alls bli klar FÖR DÅ ÄR DET JU SLUT! Den var superbra och spännande och den är väl lite av en klassiker så jag är inte förvånad att jag gillade den. Jag skrev lite om den här.Lollo av Linna Johansson. Lollo läste jag ut på en förmiddag för 16 veckor sedan. Den var så jävulskt bra och jag kunde bara inte sluta läsa när jag börjat. Den där känslan när en är ung och inte vet vad en vill, men vill så jäkla mycket. Att vara arbetslös och dricka alkohol och hänga med kompisar och drömma sig bort och få tiden att gå. Och sen pang så händer något.

Four av Veronica Roth. Den här boken fick jag i julklapp förra året och den är väl inte så sjukt upphetsande, men jag gillar hela Divergent-serien så då är det ju alltid kul med fler böcker, men jag vet inte om denna var nödvändig direkt.

We Were Liars av E. Lockhart. ÄLSKADE den här boken. Har läst den tre gånger i år och den är som en perfekt liten godisbok till bok. Den är vacker samtidigt som spännande och har en bestående känsla av att nåt brutalt har hänt, men jag vet inte vad.How to Build a Girl av Catilin Moran. Kanske förvånande nog (kanske inte) så gillade jag den här romanen mer än jag gillat Morans andra böcker icke-skönlitteratur böcker. Den är väl visserligen starkt influerad av hennes egna liv, men jag gillade det. Särskilt den ganska ärliga beskrivningen av att vara ung tjej. Och så är det ju ganska lätt att gilla hela grejen med att få ett flådigt journalistgig i jätteung ålder.

The DUFF av Kody Keplinger. Jag minns helt ärligt inte så mycket av den här boken. Jag läste den efter att ha sett filmen, och det är svårt att skilja dem åt i mitt minne. Filmen gillade jag i alla fall, typiskt bra tonårsfilm. Dock att jag själv har helt klart varit lite av en DUFF (designated ugly fat friend) och gillar känslan av att slå tillbaka.

How to be Bad av E. Lockhart, Sarah Mlynowski och Lauren Myracle. Asså den här boken köpte jag endast för att E. Lockart hade blown me away i och med We Were Liars, men jag blev mycket besviken. Det är en visserligen en mysig bok om typ vänskap, men nej den var tråkig. Och definitivt inte i We Were Liars-klass.

Wild av Cheryl Strayed. Det är en typiskt Eat, Pray, Love-känsla i den här boken och i min värld är det nåt bra. Jag vet inte, men jag gillar hela grejen med att totalt bryta ihop och sen ge sig ut i naturen och bara köra. Det är nåt göttigt i det och efter att ha läst Wild vill jag bara ut och vandra i USA. Liksom uppleva naturen och prata med en räv i skogen och se alla fina soluppgångar. Och börja må lite bättre.Hatet av Maria Sveland. Hatet handlar om antifeminism och är lika obehaglig som viktig.

Kära Liv och Caroline, av Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Liv och Caroline svarar på alla livets möjliga frågor. Ibland är det klokt och svårt och ibland är det lättsamt och roligt. En göttig blandning.

Speciella omständigheter av John Ajvide Lindqvist. Läskig novell om ett par som köper ett hus med speciella omständigheter. Efter att ha läst denna är jag så himla glad att jag inte har en källare i huset där jag bor.

Rörelsen. Den andra platsen av John Ajvide Lindqvist. Helt klart årets vidrigaste bok. Men på ett bra sätt, så klart. Jag älskar John Ajvide Lindqvist och hetsläste Himmelstrand förra året och var fruktansvärt peppad på Rörelsen. Och blev inte besviken alls, för det var fruktansvärt obehaglig och läskig och fantastiskt bra. Jag kan inte förstå hur det finns folk där ute som inte gillar Ajvide Lindqvist?! Helt sjukt ju.

Snyggast på festen av Nina Hemmingsson. Detta seriealbum fick jag i födelsedagspresent och att få når av Nina Hemmingsson i födelsedagspresent är ju alltid hela rätt och jag har igenkänningsläst igenom hela med stort nöje. Jag fullkomligt älskar känslan i Hemmingssons verk.


Och det var typ alla böcker jag läst i år. Plus kanske nån eller ett par som jag säkert glömt för att jag lagt dom på ett annat ställe och då är det faktiskt stört omöjligt att komma ihåg dom. Jag tycker ändå det har varit ett bra läs-år. Fler böcker än månader och det tycker jag är en vinst. Då har jag läst mer än en bok i månaden och det känns fint.Under fliken Böcker och läsning skriver jag mer om böcker jag läser (inte för att det är särskilt många inte).

1 kommentar:

Lennart sa...

Under många år jobbade min mamma i en bokhandel. När den stängdes fick hon jobb på ett ställe som leverada böcker till skolorna här i landet. Under dessa år så fick jag en massa böcker. Det var såna som var feltryckta, fram. och baksida var OK men innehållet satt upp-och-ner. Eller så var det bara läseexemplar. Jag tog emot och läste allt, det var härligt. Men jag hade ju tid då, nu har det inte blivit så mycket med läsning. Jag har jobbet och tiden rusar så att säga, känner jag. Men en god bok, det måste jag köpa mig och läsa, så känner jag. Mamma är pensionär nu, hon gillar det. När hon blev det sa hon att hon skulle ha så mycket tid att inte göra något alls. Men ibland ringer hon mig och klagar på att hon har så mycket att göra...